Vesti
Sačuvajmo hranu, ne bacajmo je
- dobro je i za naš džep i za planetu -
Hrana je najbolja kada je topla i na tanjiru. Za njenu proizvodnju potrebna je voda, energija, gorivo, ambalaža, transport. Da li zaista treba da završi u kanti za smeće? Naravno da ne! Međutim, zabrinjavajuće je koliko hrane završi na svetskim deponijama, gde truli i raspada se, ispuštajući metan - jedan od najopasnijih gasova sa efektom staklene bašte.
Razlozi? Nekad zdravstveni - poput isteka roka trajanja namirnica, a ponekad razlozi poput "ne jede nam se dvaput isto". Brz tempo života nam ne dozvoljava da u nabavku idemo svakodnevno.
Ako svi mi napravimo male promene svakog dana, možemo značajno i pozitivno uticati na rešavanje ovog problema globalnih razmera. Evo i par saveta, koje svi, kao pojedinci, možemo da primenimo u našem domaćinstvu:
BUDIMO KREATIVNI
Ako imate namirnice kojima ističe rok - upotrebite maštu. Uz malo mašte i kreativnosti, od preostale hrane se mogu napraviti vrlo ukusna jela.
DRŽITE SE SPISKA
Kada pođete u kupovinu, napravite spisak namirnica, koje su vam potrebne i držite se spiska.
ORGANIZUJMO POTROŠNJU HRANE
Uvek je najbolje prvo potrošiti namirnice koje ste kupili ranije. Namirnice kojima ističe rok, stavite ispred.
PRODUŽITE ROK UPOTREBE
Koristite posebne posude za odlaganje, u kojima je Vaša hrana bezbedna za čuvanje. Namirnice, kojima ističe rok, zamrznite ili osušite.
AKO NAM OSTANE HRANA NAKON OBROKA
Spakujte ostatke, obeležite datum i stavite u zamrzivač.
U cilju podizanja svesti o prekomernom bacanju hrane, a samim tim i novca, kao i edukacije javnosti o pravilnom skladištenju namirnica, Joseph&Joseph se priključio akciji "Love food hate waste". Tim povodom osmišljen je koncept "Dial" i "Nest" posuda za čuvanje hrane, čime se podržava i sam koncept održivog načina života. Ove posude pogodne su za čuvanje hrane, zamrzavanje, kao i korišćenje u mikrotalasnoj.
Ovo su top 5 saveta za zamrzavanje hrane, koje preporučuje koncept “Love food hate waste”:
-
Odmrzavajte samo kada je to potrebno
Zamrzavajte hranu u porcijama, bilo da su sveže ili termički obrađene namirnice;
-
Obeležavajte namirnice
Uvek dobro upakujte hranu u zamrzivaču i ne zaboravite da označite vrstu namirnice i datum, da bi se izbegla pojava NLO (neidentifikovanih ledenih objekata) u zadnjim delovima Vašeg zamrzivača;
-
Trajaće duže nego što mislite
Vaše zamrznute namirnice su u stanju hibernacije. Teorijski, možete ih čuvati godinama, ali u praksi, zapravo, kvalitet počinje da opada nakon tri meseca. Idealno bi bilo iskoristiti namirnice nakon 6 meseci;
-
Bezbedno odmrzavajte
Kada želite da koristite zamrznutu namirnicu, otapajte je preko noći, i iskoristite je u roku od 24 časa. Ukoliko Vam je neophodno ekspresno odmrzavanje, možete to postići u mikrotalasnoj;
-
Iskoristite sve iz zamrzivača
Možete zamrznuti skoro sve! Postoji par izuzetaka, kao što je meki sir, koji gubu teksturu ukoliko se zamrzne. Potrudite se da jednom nedeljno odmrzavate ponešto iz zamrzivača, kako se hrana ne bi gomilala.