Uloguj se
Uloguj se
Pretraga
Pronađite nas na
0.00

Registrujte se

Zaboravili ste lozinku?

Besplatna dostava za porudžbine preko 2500 din.

Info/Poručivanje 011/323-8652

MENI

Vesti

COOKUT France

-live, cook, love-

Kada se pomene Francuska, koja je prva stvar koja Vam pada na pamet? Da li je to Pariz, moda, sirevi, konjak ili možda francuska kuhinja? Ljubav Francuza prema hrani je opšte poznata, pa nije ni čudo da su od kuvanja napravili svojevrsnu umetnost i što se njihova kuhinja od 18. veka smatra vodećom i najprefinjenijom skoro u celoj Evropi. Francuzi su poznati po tome da nikad ne jedu s nogu, jer smatraju da hranu treba doživeti svim čulima. Svaki obrok je mogućnost za prijateljstvo i druženje.

Sa tom idejom je grupa francuskih dizajnera osmislila koncept kuhinjskih gedžeta i posuđa pod imenom Cookut. Cookut je novo ime u svetu industrijskog dizajna, koje se za vrlo kratko vreme popelo na skoro sam vrh svetskih brendova u proizvodnji kuhinjskog posuđa.

Nastao 2012. godine u Lionu, gastronomskoj prestonici Francuske, brend Cookut je oličenje francuske tradicije, sa fokusom na inovativni dizajn i održive materijale. Danas, kao jedan od vodećih kuhinjskih brendova, favorizovan je među kuvarima širom sveta. Cookut nudi širok dijapazon modernih, praktičnih, stilizovanih i “eco-friendly” proizvoda, koje izlaže na poznatim svetskim sajmovima kao sto su Ambiente, IHA, Maison Objet itd. Dobitnik je prestižnih internacionalnih nagrada za dizajn i zastupljen u preko 15 zemalja sveta.

Kreativni tim Cookut-a predvode prestižni dizajneri Gregory Maitre i Theo Dumont, koji sebe doživljavaju kao velike gurmane. Upravo iz te ljubavi prema hrani i kuvanju, stvorila se ideja o povezivanju elegantnog, minimalističnog dizajna i funkcionalnosti, namenjena kako za amatere, tako i za profesionalne kuvare.

Cookut proizvodi podstiču, bude i izazivaju radost, a studiozno osmišljen i zaokružen dizajn, podiže kvalitet i sofisticiranost svih aspekata našeg života. To je genijalan spoj simpatičnih, luckastih i zabavnih gedžeta, kao što su jestive tetovaže za tanjire, preko fantastičnih tegli, koje će brzo i lako ulupati šlag za manje od minuta bez mutilice i miksera, do elegantnih i revolucionarnih, indukcionih šerpi.

 

Iz godine u godinu sve se više ljudi odlučuje za indukcione ploče za kuvanje, jer kratko vreme zagrevanja, inovativne bezbednosne mere i fleksibilno određivanje snage rada samo su neki od argumenata u njihovu korist. Kada se uzme u obzir i značajno manja potrošnja struje, one su odličan način da uštedite i vreme i novac. Kao jedno od najnovijih dostignuća u industriji kuhinjskih aparata, indukcione ploče kombinuju veoma lep izgled sa najboljim performansama. Kod indukcionih ploča toplota se stvara direktno na dnu posude za kuvanje, a ne na ploči, pomoću indukcionih grejača (energija magnetnog polja). Pri promeni temperature indukciona ploča reaguje trenutno (nije joj potrebno vreme da se ohladi ili zagreje). Pošto indukcione ploče prepoznaju prisutnost posuđa i njegovu veličinu, nema nepotrebnog zagrevanja onih delova ploče na kojima se ne nalazi posuda. Ploča neće zagrejati posudu za kuvanje koja joj ne odgovara. Indukcione ploče zahtevaju posebno posuđe, odnosno ono sa kojim ploča može da zatvori magnetni krug.

Uzevši u obzir ove pogodnosti, kao i činjenicu da se francuski ručak ne može se zamisliti bez supe, bilo je neminovno da se fokus Cookut dizajnera usmeri ka indukcionom posuđu. Motivisan željom da spremanje hrane dovede na zavidni nivo, Serge Atallah je dizajnirao Cocotte, indukcionu šerpu. Ova genijalna šerpa je napravljena od 4 sloja materijala i idealna je za spremanje različitih jela. U njoj se može grilovati, pržiti, dinstati i bariti meso i povrće, a pre svega kuvati razne čorbe i supe.

Za razliku od drugih šerpi, Cocotte se zajedno sa poklopcem može koristiti u rerni. Zahvaljujući poklopcu koji ima sistem vlaženja, hrana spremljena u ovoj šerpi ostaje sočna, što je pogotovo dobro za dinstanje belog mesa, koje je inače malo suvlje.

Poklopac se ne sme koristiti prilikom prženja i ne treba se stavljati direktno na izvor toplote. Bitno je znati da jela spremljena u ovoj fantastičnoj šerpi ne gube energetske i hranljive vrednosti. Podjednako je dobra za pripremu tradicionalnih jela, poput sarmi, kao i za spremanje ribljih specijaliteta i divljači. Može se pripremati i bez ulja, ali ukoliko se ulje ipak koristi, poželjno je upotrebljavati ulja koja su otporna na visoke temperature. 

Cocotte se može koristiti na električnim šporetima, šporetima na plin, na keramičkim i indukcionim pločama, ali se ne može koristiti u mikrotalasnim pećnicama. Zahvaljujući dizajnu koji omogućava optimizaciju temperature, sva hrana se može spremati na laganoj ili umerenoj temperaturi. Metalno posuđe može oštetiti šerpu i iz tog razloga su silikonske ili plastične spatule, poput spatula brenda Joseph & Joseph, idealne u kombinaciji sa Cocotte šerpom.

Francuska kuhinja malo koga ostavlja ravnodušnim. U zemlji vina i sira se nikad ne jede s nogu i na brzaka. Ishrana u Francuskoj ima mnoge rituale i na hranu se gleda kao na umetnost. Francuska je zemlja, koja ima dugu tradiciju i neizmerno je ponosna na svoju gastronomsku istoriju.

U nastavku saznajte kako se prave neka od tradicionalnih francuskih jela, i u čemu je tajna ove čarobne kuhinje.

Francuski obroci obično se pripremaju bez masti životinjskog porekla, samo s dodatkom putera ili ulja. Ako tome dodamo činjenicu da ručkovi i večere u toj zemlji nisu rutina, već prilika za druženje i ćaskanje, jasno je da pripadnici ovog naroda jedu polako, uživajući u svakom zalogaju. Nikada se ne služe ogromne porcije, jer se kvalitet uvek stavlja ispred količine, dok se uživa u eksploziji ukusa.

Francuski ručak se ne može zamisliti bez supe. To predjelo je poteklo sa francuskih dvorova i tamo je bilo poznato kao hrana za siromašne., dok danas spada u jedan od tradicionalnih francuskih specijaliteta. Najčešće se priprema čorba od karamelizovanog crnog luka, koja štiti kardiovaskularni sistem, ublažava upale, ima antibakterijsko dejstvo i odlična je za snižavanje šećera u krvi.

Za nju vam je potrebno:

50 g putera,
1 kg seckanog crnog luka,
1 kašika smeđeg šećera,
4 čena belog luka,
2 kašike brašna,
250 ml belog vina,
1,3l goveđeg bujona,
4 kriške tostiranog hleba,
140 g rendanog tvrdog sira.

Priprema supe:

Istopiti puter na tihoj vatri i dodati crni luk. Lagano mešati 10 minuta, potom dodajte šećer i dinstati još 15 minuta, uz mešanje. Dodati beli luk, prodinstati još 5 minuta, ubaciti brašno i dobro promešati. Pojačati temperaturu i mešati dok sipate bujon i vino. Kuvati poklopljeno 15-20 minuta.

Na supu stavite hleb sa narendanim, istopljenim sirom i služite. 

Kreativnost, mašta i eksperimentisanje glavne su karakteristike francuske kuhinje, i to još od vremena francuskih kraljeva. Tada su se čak i plemići nadmetali s keceljom oko struka, što mnogima danas zvuči čudno.

Tako je recimo, čuveni sos, čiji su glavni sastojci puter i mleko, kralju Luju XIV predstavio dvorski ministar markiz Bešamel. Upravo je vladar gastronomskom užitku dao ime po njegovom izumitelju, zahtevajući da se bešamel sos uvek nalazi na njegovoj trpezi.

Priprema bešamel sosa:

Možete ga napraviti tako što ćete na tihoj vatri istopiti 50 g putera, a potom dodati istu količinu brašna uz lagano mešanje. Pre nego što brašno požuti, dodajte 6 dl toplog mleka – mešanjem izbegnite stvaranje grudvica. Dodajte malo soli, začinite belim biberom i kuvajte 15-20 minuta. Potom dodajte kašičicu soka od limuna, a pre samog služenja ubacite i kašiku topljenog putera. Po želji, možete dodati i malo sira ili muškatnog oraščića.

Francuzi su razbili mit, koji kaže da ne treba jesti nakon 18 sati. Oni večeru obično služe kasno, najčešće oko 21h, kad je cela porodica na okupu. Poslednji obrok u danu često je ratatuj – čuven i vrlo zdrav francuski specijalitet od dinstanog povrća sa začinima poput bosiljka i majčine dušice. Francuska kuhinja je naročito ponosna na ovo jelo. 

Francuska kuhinja se ponosi ovim specijalitetom, a za njegovu pripremu je potrebno:

2 glavice crnog luka,
4 čena belog luka,
2 plava patlidžana,
3 tikvice,
3 žute ili paprike,
6 zrelih paradajza,
šaka svežeg bosiljka,
malo majčine dušice,
1 kašika balzamiko sirćeta,
1/2 limuna,
2 kašike maslinovog ulja,
so,
biber.

Priprema ratatuja:

Na maslinovom ulju oko 5 minuta dinstajte patlidžan, tikvice i paprike. Prebacite povrće u drugu posudu, a u tiganj stavite crni i beli luk, bosiljak i majčinu dušicu. Prodinstajte oko 15 minuta, vratite povrće u posudu, dodajte paradajz, balzamiko sirce, prstohvat morske soli i crnog bibera. Dobro promešajte i kuvajte na tihoj vatri oko 30 minuta. Preko možete narendati limunovu koru.

Francuska kuhinja je izuzetna! Obavezno isprobajte neke od predloženih recepata. Bon appetit!


 

Detaljnije o proizvodu
Zidni sat - sidro

Zidni sat - sidro

Sidro - zidni sat sa klasičnim mornarskim...

1520.00 RSD
Kupi

Molimo unesite Vašu mail adresu kako bi vas obavestili kada nabavimo traženi proizvod

Unesite validan mail.

Hvala.
Dobićete mail sa obaveštenjem kada proizvod bude na stanju.